Jiangxi

Jiangxi

Jiangxis lockar med ett rikt djurliv och vild natur. Här finns Lushanberget och dess nationalpark som är med på Unescos världsarvslista. Det sägs även att det är i Jiangxis som taoismen föddes.

Jiangxi är beläget i sydöstra Kina och gränsar till Anhuiprovinsen i norr, Zhejiangprovinsen i nordöst, Fujianprovinsen i öst, Guangdongprovinsen i söder, Hunanprovinsen i väst och Hubeiprovinsen i nordväst. Provinsen omges av berg i väst, öst och söder där olika bergskedjor breder ut sid. Norra Jiangxi är mer platt och låglänt. Ganfloden går igenom hela provinsen från söder till norr och här finns också Kinas största sötvattensjö, Poyangsjön, som i sin tur mynnar ut i Yangtsefloden. Här råder ett fuktigt subtropiskt klimat med korta svala och blöta vintrar och väldigt varma, fuktiga somrar. Den mesta nederbörden kommer under senvåren och sommaren.

Hankineserna dominerar stort, men här finns även minoritetsfolk så som Hui och Zhuang. Jiangxi är också en av de provinser i Kina som har den mest obalanserade fördelningen mellan könen; i åldersgruppen 1–4 år gick det år 2009 över 140 pojkar på 100 flickor. Här odlas främst ris men även bomull och raps. Jiangxi är också en ledande producent av frukten kumquats i Kina. Provinsen är rikt på mineraler och här utvinns bland annat koppar, guld och silver. Det är en relativt fattig provins, speciellt jämfört med sina rika grannar Guangdong, Zhejiang och Fujian. Ofta anklagas dessa grannar för att ”sno” kapital och talang ut ur Jiangxi.

Jiangxis turism är än så länge ganska outvecklad. Av de som hittat dit lockas många av dess vilda natur med ett rikt djurliv. Den mest besökta platsen i provinsen är Lushanberget och dess nationalpark nära staden Jiujiang, som är ett Unesco-världsarv. I närheten finns även det viktiga buddhistiska Donglintemplet samt Tiefotemplet. I Longhushanområdet finns även en mängd taoistiska tempel och området sägs även vara taoismens födelseplats.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA