14 december, 2017

Äta & dricka på innergårdar i Peking

av Jesper Wirdén

Sommartid i Peking blir det inte under 20 grader ens på natten. Kvällarna kommer vara långa och ljumna ända fram till början av oktober. Liksom i Sverige, så associeras sommaren i Peking med att äta utomhus, må det vara billiga grillspett på hörnet eller på lyxhotellens uteserveringar.

Stadens drygt fem miljoner bilar gör dock tyvärr att det ofta inte är särskilt mysigt att sitta ute på gatan. Samtidigt ger ju dyra och exklusiva uteserveringar knappast den lokala känsla vilken man som turist ofta är ute efter.

Nästan samtliga innergårdar nedan ligger innanför Pekings innersta ringväg, där stadsmuren gick från 1300-talet till att den revs av Mao Zedong under kulturrevolutionen. Därmed har varje innergård en historia som går tillbaka flera sekel, med arkitektur och stämning som ofta lockar lika mycket som själva maten eller drinken.

Scrolla ner för tips på omgjorda och undangömda innergårdar i centrala Peking, perfekta för att varva ner under en sommarkväll:

Jinse Liangshan

En stor, luftig och underbar innergård där det serveras mat som är traditionell för minoritetsfolket Yi från Yunnan. Prisvärda rätter av färska råvaror med mycket starka kryddor. Personalen tillhör Yi-folket som ibland håller bröllop och andra fester här.

Sauvers de Corée

Koreansk restaurang inredd efter de fem elementen, med en öppen innergård i mitten perfekt för ljumna sommarkvällar. Serverar koreanska basrätter och är särskild populär för det grillade köttet som marineras i päronsaft. Prova även soju, Koreas nationalalkohol.

Great Leap Forward

Pekings första mikrobryggeri som 2010 startade trenden med mikroöl. Härligt undangömd innergård vid ett av stadens största turiststråk. Tillverkar öl främst av lokala ingredienser, vilket leder till spännande blandningar exempelvis av pepparkorn och organisk honung.

Susu

Ofta kallad för Pekings bästa vietnamesiska restaurang. I köket ser kockar från Saigon till att såväl vårrullar som fisksoppa tillagas autentiskt. Härligt inredd med 140 år mörka träbockar i taket och en prydlig innergård i mitten. En utmaning att hitta hit; Susu ligger i en undangömd minimal gränd och har inga skyltar.

The Other Place

Kafé och bar i en lika pittoresk som luggsliten innergård. Känns verkligen som att vandra i någon annans hem, särskilt som personalens tandborstar ofta står inne på toaletten. Öppnades av en kinesisk och en tysk elektromusiker som ibland håller events här.

Dali Courtyard

Lugnt ställe, perfekt för en romantisk kväll på tu man hand. Serverar välsmakande mat från Yunnan-provinsen. 

alla inlägg