15 mars, 2018

Besök Tai O på Lantau Island när du är i Hongkong

av Jesper Wirdén

Metropolen Hongkong är en fantastisk upplevelse på alla sätt! Vid nästa resa till Hongkong, oavsett om du är en frekvent besökare, eller upplever staden för första gången, så vill vi tipsa om öarna omkring staden. Där finns massor av guldkorn som rekommenderas varmt. Ett av dem är den lilla fiskebyn Tai O som ligger på nordvästra spetsen av ön Lantau.

Att besöka Tai O är lite grand som att färdas tillbaka i tiden, till en tid då man byggde sina hus på styltor för att enkelt kunna lägga till med sin båt, och man levde på det som havet gav. Byn är vida känd för sin goda sjömat och idag är gatorna kantade av restauranger och butiker som bjuder ut havets frukter. 

Tai O historia

Tai O som boplats är ca 300 år gammal och hade som mest ca 30000 invånare när fisket och saltutvinningen blomstrade. Idag har fisket minskat och byn har ca 2500 bofasta invånare som lever sina liv som de alltid har gjort.

Byn var också en populär landningsplats för illegala immigranter från det kinesiska fastlandet, vilket medförde att man byggde en polisstation åt Marinpolisen, för att enklare kunna övervaka trafiken till och från Hongkongs territorialvatten. Polisstationen finns kvar, varsamt restaurerad och är hotell idag. Dagtid är besökare välkomna att se sig omkring på hotellet och titta in i den gamla, minimala fängelsecellen där man tidvis hade så många som 10 fångar samtidigt! Cellen finner du i anslutning till hotellets reception.

Street food i Tai o.

Att göra i Tai O

I byn ligger restauranger vägg i vägg med butiker som saluför allt ifrån torkad fisk, kläder, husgeråd till alldagliga livsmedel. Det märks att du är en bit från de stora turiststråken eftersom affärerna erbjuder väldigt lite typiska turistsaker. Om du söker sådant, sök dig då hellre till någon av marknaderna i centrum.

När du strosar runt på byn, besök gärna det lilla men vackra buddhistiska klostret på torget.

Missa inte att ta en båttur på kanalen eller runt byn. Havet genomsyrar allt här ute, och det är från vattnet Tai O ska upplevas.

Byn är känd för sin tillverkning av räkpasta som används som smaksättare i matlagning. I vissa delar av byn kan man känna en distinkt doft av räkor, då pastan torkas i solen. Tai O Heritage Hotel, den gamla polisstationen, serverar delikat stekt ris där man använt den lokala räkpastan som krydda.

Besök gärna utsiktspunkten som bjuder på vackra vyer över byn. Utsiktspunkten rekommenderas även för planespotters som vill njuta av start och landning från Hongkongs internationella flygplats, Chek Lap Kok.

Den gamla polisstationen i Tai O som numera är hotell.

Kombinera med klostret och Buddhastatyn i Ngon Ping

Det är lätt att ta sig från Hongkong med buss eller taxi till Tai O över dagen. Du passerar den kända buddhastatyn Tian Tian, även känd som Big Buddha. Vid statyn finns även ett buddhistiskt kloster som är väl värt ett besök.

Ring oss på 08-10 88 24 om du vill ha hjälp med en skräddarsydd resa som innefattar Hongkong och Tai O. Vår resa Vandra i Hongkong inkluderar också Tai O och Ngon Ping.

Klostret i Ngon Ping.

alla inlägg