14 december, 2017

En liten bit av Kina, mitt i Stockholm

av Jesper Wirdén

Är du inbiten Kinakännare, allmänt nyfiken på Kina eller bara behöver en dos av österländsk historia, men tiden räcker inte till för att resa dit? Då rekommenderar vi ett besök på Östasiatiska muséet i Stockholm!  Självfallet är muséet även lämpligt som uppvärmning inför en stundande Kinaresa.

På Östasiatiska muséet kan du beundra konstföremål från Xia, Shang, Zhou, Qin, Han, Jin, Sui, Tang, Song, Yuan, Ming och Qing-dynastierna. Här finns skulpturer, bruksföremål, böcker, vapen och mycket mer. Utställningen är pedagogiskt upplagd där du vandrar på en tidslinje och får god överblick över verken som dateras till de olika dynastierna. Vill du läsa på innan ditt besök och förstå när de olika dynastierna styrde Kina, så ta gärna en titt på denna informativa tidslinje med jämförelser till vår egen tideräkning.

Att Östasiatiska museet kan visa ett större urval av föremål från Kinas jordbrukarstenålder än någonstans utanför Kina idag är tack vare museets grundare Johan Gunnar Andersson, även kallad ”Kina-Gunnar”. På 1920-talet upptäckte han, tillsammans med forskare i det moderna Kina, dessa föremål i en arkeologisk utgrävning och fick tillstånd att ta hem allt detta till Sverige.

Östasiatiska muséet är vackert beläget på Skeppsholmen, dit du enkelt tar dig hela vägen med buss 65 eller så tar du tunnelbanans blå linje till Kungsträdgården, följt av en kort och vacker promenad. Värt att veta är att muséet håller stängt på måndagar, tisdagar öppet 11 – 20 och onsdag – söndag öppet 11 – 17. Planera din resa på https://sl.se.

Entrén till Östasiatiska muséet är gratis, vilket är fantastiskt om du frågar oss.

Ses vi på Östasiatiska?

Läs mer på: https://www.varldskulturmuseerna.se/ostasiatiskamuseet/

alla inlägg