14 december, 2017

Formosa – det annorlunda & vackra Kina

av Magnus Carlsson

Alla har vi nog en alldeles personlig favorit som gör att vi återvänder gång efter annan till detta underbara land. Oavsett vad det är som drar oss tillbaka så har vi nog alla under våra resor stött på saker som vi skulle önskat varit lite annorlunda: smutsiga toaletter, trängsel, tempel som idag mest tycks vara sevärdheter för turister etc.

Vet ni om att det faktisk finns ett annat Kina? Ett Kina där kommunismen och dess strävan att ta bort allt gammalt aldrig fått fäste. Ett Kina där där urgamla traditioner fått leva kvar, där templen varje dag fylls av troende. Ett rent Kina med väldigt låg brottslighet och himmelsk streetfood. Allt detta och mycket mycket mer därtill finns på en liten ö utanför Fujianprovinsens kust. 

Jag talar naturligtvis om Taiwan, eller Formosa – den vackra ön som tidiga portugisiska upptäcktsresande kallade ön. En ö som med sina berg, nationalparker och undersköna stränder verkligen förtjänar namnet!

Taiwan var en japansk koloni under nästan ett halvt sekel fram till andra världskriget, för att därefter tas under USA:s skyddande vingar. Tar du traditionell kinesisk kultur och kryddar den med lite Japan och lite USA så får du den spännande mix som är dagens Taiwan.

Huvudstaden Taipei är en av Asiens trevligaste städer. Trots sin storlek har den behållit sitt småstadshjärta. Taipei är relativt en relativt okänd stad i Sverige, men har de senaste tio åren ett flertal gånger röstats fram som Asiens mest spännande destination. 

Den världsberömda kinamaten här drar till sig foodies från hela världen och maten är så billig att man nästan skäms.
1949 flydde kineser från landets alla provinser till Taiwan, vilket gör att man idag kan äta alla Kinas olika kök på denna lilla ö. I år fick Taipei unika matkultur äntligen sin egen Michelin-guide så nu är Taiwans gastronomiska upplevelser mer lättillgängliga än någonsin förr!

När du tröttnat på storstaden är den vackra landsbygden aldrig mer än någon timme bort. Bada, surfa, vandra i nationalparker, besöka tempelfestivaler, vad passar just dig? 

Låter det intressant så har vi på Svensk-Kinesiska Resebyrån en helt ny resa till Taiwan. Naturligtvis är vi också redo att skräddarsy din egen drömresa. Hör gärna av dig till oss på 08-10 88 24 för att prata Taiwanresor.

alla inlägg