12 februari, 2018

Gatumat (street food) i Taipei

av Magnus Carlsson

Taipei är vida känt för sin underbara mat och kommer under 2018 att få sin alldeles egen Michelinguide.  Femstjärnig mat i all ära, men det är maten i alla små gatustånd och nattmarknader som gör Taipei till Taipei. Ett populärt samlingsnamn är street food, eller gatumat på svenska.

Väl på plats kan det vara svårt att välja bland godsakerna och därför tänkte vi på Svensk-Kinesiska Resebyrån hjälpa dig på traven genom att välja ut några av våra egna favoriter.

Beef Noodle Soup / 牛肉面

Lite av Taiwans nationalrätt. Det viktiga är buljongen. Noggranna långkok ligger bakom de bästa sopporna. Om buljongen skall vara tunn eller tjock, ja därom tvistar de lärde …

Ett säkert kort om man vill äta god nudelsoppa är att söka sig till Lao Dong´s Beef Noodles (老董牛肉麫), en kedja med restauranger spridda över hela staden. Deras nudlar har vid ett flertal tillfällen vunnit fina priser vid Taipei International Beef Noodle Festival.

Savory Rice Pudding / 台南碗粿

Puddingen serveras i en liten skål och äts oftast tillsammans med en skål fisksoppa (鱼丸湯).

Flaky scallion pancake / 葱抓饼

Den perfekta ta med-munsbiten med en härlig smak av schalottenlök. 

Xiao Long Bao / 小笼包

Succulent pork soup dumpling. Saftiga dumplings med tunt skinn. Beroendeframkallande. Pröva gärna den berömda restaurangkedjan Din Tai Fung Dumpling House (鼎泰丰熊笼包).

Braised pork on rice / 卤肉饭

Brässerat fläsk på risbädd är en av Taiwans mest älskade gatumat och en upplevelse för gom och smaklökar. Under 2011 försökte stora Kina hävda att det var deras rätt men då lanserade Taiwan en PR-kampanj som ”tog tillbaka” rätten till Taiwan.

Sötpotatis / 地瓜

Sötpotatisen har en speciell plats i taiwanesernas hjärta, då formen påminner om Taiwans geografiska form.

Shaved Ice Mountain / 刨冰山

Ett berg av is blandat med frukt, kondenserad mjölk och andra smaksättare kyler snabbt ner dig en varm sommardag i stan. Populärt hos både barn och vuxna.

Glass / 冰淇淋

I Taiwans milda klimat passar det perfekt att äta glass. Är du i Ximending-området så missa inte den anrika glassbaren Yungfu Ice Cream (永富冰淇淋).

Tian bu la / 甜不辣

Fiskpasta kokt i buljong. Efter kokningen hälls buljongen bort. Serveras tillsammans med brun sås. Efter att du ätit upp din portion ber du, precis som lokalbefolkningen, att få soppa i din skål. Detta för att kunna inmundiga precis allt av såsen!

Fried Chicken / 炸鸡

Friterad kyckling finns precis överallt i Taiwan. Älskas av lokalbefolkningen, och det är inte svårt att förstå varför!

Bubble Tea / 泡沫红茶

Teer från Taiwan är världsberömda. Utvecklingen i tebranchen står ingalunda still. På 80-talet uppfanns i Taiwan världssensationen Bubble Tea. Te blandas med is och körs i en mixer. Fungerar med alla typer av teer. Te-barer finns överallt. Välj gärna någon av de stora kedjorna t ex Gong Cha (贡茶 ) eller TenRen´s Tea ( 天仁茗茶)

Drycker man inte får missa i Taiwan.

Olong Tea / 乌龙茶

Kanske Taiwans mest berömda exportprodukt. Ett måste för alla teälskare!

Yuanyang / 鸳鸯

Den perfekta drycken när man inte kan bestämma sig, kaffe och te blandat!

Papaya milkshake / 木瓜牛奶

Papaya milkshake: en riktig Taiwanklassiker som passar för alla åldrar. Pröva gärna kedjan Taipei Milk King (台北牛乳王).

Almond Milk / 杏仁茶

En dryck gjord på mandel, som inte innehåller en gnutta mjölk. Dricks varm eller kall.

2 bra restauranger i Taipei

Förvisso inte streetfood, men 2 riktigt bra restauranger som är väl värda ett besök:

Raw Taipei by André Chiang: Singaporekocken André Chiang har skapat Taiwans mest eftersökta restaurang. Sparsam smakfull inredning ger en avslappnad stämning medan man väntar på att asiatisk mat i världsklass skall serveras. Stället är inte stort och det är oftast mycket svårt att få ett bord, men det är värt besväret.

Mume: En modern europeisk restaurang av klass, mitt i Taipei. Trots utländsk meny är den lokala kopplingen stark, enbart lokala råvaror används.

Trevlig resa och smaklig måltid! 

alla inlägg