14 december, 2017

Konst i Peking: 798 & Caochangdi

Peking är Kinas obestridliga centrum för kultur och konst. Omedelbart efter landets samhällsreformer började en kinesisk konstscen utan motstycke ta form här i huvudstaden. Konstnärerna hamnade snabbt i onåd med myndigheterna, som rev det första konstdistriktet i början av 1980-talet. Många flyttade då till ett område vid namn 798, som var en nedlagd vapenfabrik vilken byggdes av östtyska ingenjörer på 1950-talet.

Även 798 hotades snart av rivning. Efter många turer bestämdes dock att detta konstdistrikt skulle få vara kvar, men på grund av dyr markhyra valde många konstnärer – med den kontroversielle Ai Weiwei i spetsen – att flytta till Caochangdi ännu längre nordost om centrum. Här kunde de hyra större studios och arbeta mer ostört. Just högre hyra – tillsammans med kontroll från myndigheterna – fick många aktörer att flytta till områden flera mil utanför staden. Det är dock 798 och Caochangdi som ännu i dag är de två absolut mest mest lättillgängliga och bästa områdena att besöka för turisten som är nyfiken på kinesisk konst.

Under Pekings heta somrar är det perfekt att promenera runt bland de hundratals luftkonditionerade gallerier och butiker som finns här.

Vid det något mer kommersialiserade 798 ligger utställningar, butiker och kaféer tillräckligt tätt för att promenera omkring på måfå under ett par timmar. Vid det något större Caochangdi kan det vara en bra idé att utse några gallerier på förhand och beredda sig på lite längre promenader.

Fem tips på gallerier att besöka vid de båda områdena här nedan:

Peking Fine Arts

Galleri i Caochangdi som designats av Ai Weiwei och tillhör en amerikansk konstsamlare som bott i Peking i 30 år. Utsett av Forbes som ett av de bästa ställena i Peking att handla konst på. Hyser främst verk av lokala konstnärer och fotografer.

798 Space Gallery

Ligger i en byggnad som utgör centrum av 798, i lokaler som behållit sin Bauhausdesign från tiden som vapenfabrik. Takhöjden är nio meter och slogans från kulturrevolutionen står kvar i taket. Fokuserar på modern konst och fotografi.

Mansudae

Galleri i 798 som sköts av Nordkoreas myndigheter, vilket bland annat innehåller stora romantiska oljemålningar av soldater och arbetare. Mansudae har hållit utställningar i över 70 länder och är främsta källan för försäljning av nordkoreansk konst utlandet.

White Space Beijing

Flyttade 2009 från 798 till Caochangdi för att komma närmare yngre och ännu okända konstnärer. Dess uttalade ambition är nämligen att uppmärksamma omvärlden på modern kinesisk konst.

Banmoo

Detta galleri i Caochangdi visar att även möbler kan vara konst. Arbetet sker med de allra finaste träslagen, utan vare sig spik eller skruv. Designen är enkel och elegant med inspiration från Mingdynastin. Dyrt och exklusivt.

alla inlägg