19 december, 2017

Parkliv i Peking

av Magnus Carlsson

I Peking är våren lika plötslig som välkommen. Sista veckan i mars eller i början av april skjuter termometern plötsligt upp över 25 plusgrader. Efter en lång, kall och mörk vinter kan stadens invånare därmed äntligen ge sig ut till sina älskade parker. Gymnastik, dans, sång, tai-chi, skvaller, pingis samt schack- och kortspelande är alla populära aktiviteter nu då dagarna blir längre och varmare. Det finns flera anledningar – förutom själva folkmängden – till att Pekings parker myllrar av folkliv på ett helt annat vis än i Sverige.

Till att börja med är kinesiska hem i regel väldigt små, och ofta bor man flera generationer under samma tak och flera personer i samma rum. Därför finns det helt enkelt ingen plats att öva fiol eller spela kort inomhus. Faktum är att det ofta är så trångt och högljutt i hemmet att många invånare föredrar att ta sin eftermiddagslur utomhus i en park snarare än innanför hemmets väggar.

Vidare är det parkerna en naturlig tillflyktsort från stadens stress och över fem miljoner bilar; det är knappast behagligt att rasta hunden längs med någon av Pekings bilvägar. Detta är en tillflyktsort som även besökaren till Peking kommer känna är nödvändigt efter att ha stressat runt för att hinna se så många av stadens attraktioner som möjligt. Vid ett besök i någon av Pekings alla parker är det viktigt att komma ihåg att attraktionen inte är själva parken i sig, utan de aktiviteter som pågår där.

Ta dig tid att stanna upp och beundra de spontana dansuppträdandena, eller hur majoriteten av pensionärerna är vigare och har bättre balans än dig själv. Här kommer tre tips på mysiga och trevliga parker.  

Många av stadens invånare – särskilt de äldre – är otroligt sparsamma. Många Pekingbor skulle aldrig i livet betala för ett gymkort eller för att gå till en simhall, utan motionerar istället regelbundet i parkerna. På sommaren ses äldre gubbar i bar överkropp tävla om vem som gör mest armhävningar, samtidigt som gamla tanter står bredvid och stretchar eller sparkar fjäderboll.

Himmelens tempel

Himmelens tempel i södra Peking är faktiskt större till ytan än Förbjudna staden, vilket beror på det stora parkområdet som omgärdar själva tempelbyggnaderna. Parken ligger i ett av huvudstadens mindre bemedlade områden, med många pensionärer som spelar kort, sjunger eller utövar gymnastik tills solen går ner.

Jingshan

Tusen år gammal park just norr om Förbjudna staden, som från sin 45 meter höga kulle erbjuder en fantastisk utsikt över palatsområdets böljande tak. Omkring kullen finns ett rikt folkliv med mycket körsång och spontana dansuppträdanden, samt en särskild hörna där äldre invånare samlas för att prata politik.

Shichahai

Parkområde i centrala Peking som kretsar runt en stor sjö där Pekingbor badar året om – själv brukar jag vinterbada här. Om sommaren är det populärt att fiska eller hyra en båt, och under vintern är isen fylld av skridskoåkare. Sjön omges av ett av Pekings bäst bevarade kluster av traditionella hutongbostäder.

alla inlägg