Fujian

Fujian

Det skogsrika Fujian erbjuder ett subtropiskt klimat. Här har många utländska företag lagt delar av sin produktion och provinsen är en av Kinas rikaste. Besökare kan uppleva både storstäder och lugnare kuststäder med fina stränder.

Fujian ligger vid sydöstra Kinas kust och gränsar till Östkinesiska havet i öst, Taiwansundet i sydöst, Sydkinesiska havet i söder, Guangdongprovinsen i sydväst, Jiangxiprovinsen i väst och Zhejiangprovinsen i norr. Landskapet består till största delen av olika bergskedjor och mer än hälften av Fujians yta täcks av skog. Kuststräckan är kuperad med många vikar och öar. Vissa av öarna administreras av Republiken Kina på Taiwan, medan andra tillhör Folkrepubliken Kina. Floden Min flyter genom Fujian liksom Jin- och Jiulongfloden. Här råder ett subtropiskt klimat med milda vintrar och varma somrar. Hankineserna utgör ungefär 98 procent av befolkningen här och resten består av minoritetsgrupper så som Hoklo-, Hokciu- , Teochew- , Hakka- och Putianfolken.

Fujian tillhör de rikare av Kinas provinser och här produceras en mängd olika varor. Bland de mest framstående industrierna här kan nämnas framställning av te, kläder och sportrelaterade produkter. En mängd utländska företag har delar av sin produktion här, till exempel Boeing, Dell, GE och Panasonic. På grund av sin ojämna terräng är möjligheten till odling begränsade. Ris är den överlägset största grödan, följt av sötpotatis, vete och korn. Man odlar även sockerbetor och raps. Fisk och skaldjur är också en viktig inkomstkälla här.

Här finns mycket för besökaren att se och upptäcka. Fujian är lite av en oupptäckt pärla, hit har inte många utländska turister hittat ännu. Huvudstaden Fuzhou är en blomstrande storstad lik många andra, med nybyggda skyskrapor och en växande industri. Kuststaden Xiamen, däremot, är lugnare och har kvar en hel del av sin historiska charm. Här finns flera fina stränder och strandpromenader och härifrån kan man även besöka ön Gulang Yu. Gulang Yu var förr utländskt territorium där européer och japaner bodde. Än idag ser man här byggnader i typisk kolonialstil på denna vackra ö. I Fujian kan man också se Hakka-folkets traditionella, runda hus och det vackra berget Taimu Shan, ett heligt berg enligt Taoismen.