Gansu

Gansu

Gansu erbjuder mycket att se. Här finns både öknar och stora nationalparker. Lämningar från storhetstiden är intressanta och buddhistgrottor i Donhuang och Tianshui är särskilt spektakulära.

Gansu ligger i nordvästra Kina och gränsar till Mongoliet i norr, Inre Mongoliet i nordöst, Ningxiaprovinsen och Shaanxiprovinsen i öst, Sichuanprovinsen i söder, Qinghaiprovinsen i väst och Xinjiangprovinsen i nordväst. Provinsen ligger emellan den Tibetanska högplatån och Loess-högplatån och vissa delar av den ligger i Gobiöknen och Tenggeröknen. I söder är landskapet bergigt medan det i norr är plattare. Här finns också Kinas geografiska mittpunkt. Eftersom en stor del av Gansu ligger på mer än 1 000 meters höjd över havet är klimatet kallare än på många andra platser i Kina. Vintrarna kan bli rejält kalla och kylan håller ofta i sig en bra bit in på våren. Här bor en stor del av Kinas Hui-befolkning (muslimer) och även tibetaner, mongoler, kazakstanier samt Salar- och Dongxiangfolken.

Gansu utgjorde förr gränsen mellan öst och väst och var en del av den berömda Sidenvägen. Idag är provinsen, mycket på grund av det karga och hårda landskapet, en av Kinas fattigaste. Man framställer främst bomull, linsolja, majs, meloner, hirs och vete. Härifrån kommer även en mängd vilda örter som används i traditionell kinesisk medicin. Man har dock problem med föroreningar som har påverkat jorden väldigt negativt – något man valt att inte prata så högt om. En annan väldigt viktig inkomstkälla är gruvorna där man utvinner olika mineraler. Här finns också viktiga oljefält. Turism har blivit en viktigare inkomstkälla för befolkningen som idag har en BSP per capita på endast 1 879 US Dollar.

Här finns mycket att se för besökaren, främst i form av lämningar från storhetstiden då Sidenvägen gick här. Buddhistgrottorna i Donhuang och Tianshui är särskilt spektakulära att se. Här kan man även besöka öknen eller någon av de flera stora nationalparkerna. Det är det perfekta resmålet för den äventyrlige resenären som är ute efter storslagna naturupplevelser och intressant kultur.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA