Guangdong

Guangdong

Guangdong är en av de platser som genom tiderna haft mest kontakt med omvärlden och är idag en av kinas rikaste provinser. Här hittar man både shopping och sevärdheter, bland annat vakttornen i Kaiping och nationalparken Baiyun Shan.

Guangdong ligger i södra Kina och gränsar till Hunanprovinsen och Jiangxiprovinsen i norr, Fujianprovinsen i nordöst, Sydkinesiska havet, Hongkong och Macau i söder, Hainanprovinsen i sydväst och Guangxiprovinsen i väst. Totalt har Guangdong en cirka 4 300 kilometer lång kuststräcka med en rad öar längs den. Vid Pärlflodens delta möts tre olika floder vilket gör området väldigt bördigt. Denna södra del skiljs från norra Guangdong av en bergskedja som man gemensamt brukar kalla Den södra bergskedjan. Klimatet är subtropiskt med hög luftfuktighet där vintrarna är korta och milda och somrarna långa och varma med stor nederbörd och väldigt hög luftfuktighet.

Hankineser är i majoritet här, men den kantonesiska kulturen med dess berömda matlagning är vida spridd, tillsammans med en mängd mindre minoriteter.

Guangdongprovinsen är Kinas mest befolkade provins med en fast befolkning på ungefär 80 miljoner och med 30 miljoner gästarbetare som bor minst sex månader per år i Guangdong. Anledningen till det stora antalet gästarbetare är utan tvekan den stora mängd tillverkningsindustrier som finns här. När Deng Xiaoping öppnade upp landet mot omvärlden så satsade man stort på det då fattiga Guangdong vilket gjort att provinsen idag är bland Kinas rikaste. Kring provinshuvudstaden Guangzhou och Shenzhen tillverkas idag en stor del av Kinas exportvaror.

Guangdong har genom tiderna varit en av de platser i Kina som haft mest kontakt med omvärlden och också den del av Kina som de flesta utlandskineser härstammar från. Det har gjort att mycket av det som vi i väst associerar med kinesisk kultur egentligen är kantonesisk kultur. Som exempel kan nämnas dim sum, en typiskt kantonesisk rätt som i väst beskrivs som rätt och slätt kinesisk.

För besökaren finns här en hel del att se och uppleva. Provinshuvudstaden Guangzhou, även kallad Kanton, är en storstad med mycket liv och rörelse som främst lockar med sin fantastiska mat. Staden bjuder också på shoppingmöjligheter. För den som vill se spännande arkitektur så finns vakttornen i Kaiping, som uppfördes av kineser som återvänt hem under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. De är byggda i en stil som kan beskrivas som en blandning av en mängd olika europeiska stilar och är väl värda ett besök. I Guangdong finns också mycket vacker natur, som till exempel nationalparken Baiyun Shan nära Guangzhou.