Guangxi

Guangxi

Guangxi erbjuder både bergsområden och kustremsa. Här hittar besökare slående natur i form av lockande stränder, risterasser och de berömda sockertoppsbergen eller Detian-vattenfallet.

Guangxi ligger i sydvästra Kina och gränsar till Hunanprovinsen i nordöst, Guangdongprovinsen i öst, Tonkinbukten i söder, Vietnam i sydväst, Yunnanprovinsen i väst och Guizhouprovinsen i nordväst. Guangxi har ett subtropiskt klimat med långa, varma somrar och korta, svala vintrar. Provinsen består främst av bergsområden men har även en kustremsa.

Guangxi är egentligen ingen provins utan en autonom region på grund av den stora andelen minoriteter här. Zhuang är den enskilt största gruppen och består av 14 miljoner människor men här lever också Yao, Hui, Yi (Lolo), Shui, och Gin (Vietnameser).

Guangxi har genom historien varit en fattig region, mycket på grund av sin otillgängliga terräng. Idag är provinsen fortfarande fattig men nu, mycket tack vare turismen, börjar den att utvecklas mer ekonomiskt. Förutom turism är viktiga inkomstkällor odling av ris, majs, sötpotatis, sockerrötter, jordnötter och stjärnanis, bland andra. Här utvinns också en stor del av Kinas icke järnhaltiga metaller och flera stora biltillverkare har fabriker i Guangxi.

De allra flesta besökare till provinsen åker till Guilin och Yangshou vid Li-floden, som är ett av Kinas mest besökta turistmål. Här ser man de berömda sockertoppsbergen och kryssar på Li-floden som slingrar sig mellan de sagolika bergstopparna, och besöker de vackra risterasserna. För den äventyrlige finns ännu mer att upptäcka här. Till exempel finns det i Guangxi några av fastlands-Kinas allra vackraste stränder. Eller varför inte bege sig till södra Guangxi, på gränsen till Vietnam, där Detian-vattenfallet väntar?

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA