Hainan

Hainan

I Hainan njuter besökare av vackra stränder, varma källor och regnskog. Turismen är den största inkomstkällan i landets minsta provins som även är Kinas största ö.

Hainan är Kinas sydligaste provins och är en ö i sydkinesiska havet, skiljt från Leizhou-halvön i Guangdongprovinsen genom Qiongzhou-sundet. Det är landets största ö men dess minsta provins. Här råder ett monsunklimat med varma temperaturer året om och stora mängder nederbörd under monsunperioden, som infaller under sommaren. Hainan drabbas ofta av tyfoner under denna period, vilket ibland leder till översvämningar. Hankineserna är den största etniska gruppen på Hainan men här lever också minoriteterna Li, Miao och Zhuang.

Det var inte länge sedan som Hainan var en plats för människor som misskött sig och som straffats genom att deporteras hit. Men sedan Kina öppnades upp för världen på 1980-talet har bilden av ön förändrats drastiskt. Idag är Hainan mest känt som ”Kinas Hawaii” och turismen är den enskilt viktigaste inkomstkällan – trots att besöksnäringen här fortfarande är under uppbyggnad. Förutom turismen så är fastighetsbyggen en viktig källa till inkomst för lokalbefolkningen, likväl som utvinnandet av gummi och järnmalm.

Hit kommer turister främst för att njuta av de vackra stränderna där de solar och badar och bor på någon av de fina resorterna. Det byggs ständigt nya, särskilt vid vackra Yalong Bay som anses vara den vackraste delen av ön. För den som är lite mer äventyrlig finns varma källor och regnskog att upptäcka inåt ön.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA