Hebei

Hebei

I Hebei kan du se Kinesiska muren. Den sträcker sig längs hela den norra delen av provinsen och ut i havet vid Jiaoshan. Här finns även charmiga mindre städer, som Yujiacun och Zhengding.

Hebei är beläget i vid den norra delen av Kinas östkust. Provinsen gränsar till Inre Mongoliet i norr, Liaoningprovinsen i nordost, det Gula Havet (Bohai) i öst, Shandongprovinsen i syd, Henanprovinsen i syd och Shanxiprovinsen i öst. Dessutom innefattar den de städerna Beijing och Tianjin som räknas som egna provinser. Här råder monsunklimat med varma, fuktiga somrar och kalla, torra vintrar. De flesta boende i provinsen är hankineser men det finns också några minoriteter representerade, bland annat mongoler. Här hittades lämningar efter Peking-mannen som är cirka 500 000 år gamla.

En stor del av befolkningen i Hebei jobbar inom jordbruket där man odlar främst spannmål men även varor som bomull, jordnötter och sojabönor. Här finns också en av Kinas äldsta kolgruva som fortfarande är i bruk och även olja och stål utvinns i regionen.

Besökare till Hebei missar sällan chansen att se Kinesiska muren, som sträcker sig längs hela den norra delen av provinsen. Särskilt spektakulär är delen vid Jiaoshan där muren går ut i havet. Men Hebei lockar även besökare till provinshuvudstaden Shijiazhuang för att se något av de vackra tempel och pagoder som finns här. Yujiacun och Zhengding är två mindre städer som med sin charm och historia också väcker intresse hos turister.