Hubei

Hubei

I Hubei ligger ett av världens största dammprojekt, Three Gorges, som går att beskåda från turer med kryssningsfartyg. Här väntar även nationalparken Shennongjia och det heliga berget Wudang.

Hubei ligger centralt, nästan mitt i Kina och gränsar till Henanprovinsen i norr, Anhuiprovinsen i öst, Jiangxiprovinsen i sydöst, Hunanprovinsen i söder, Chongqing i sydväst och Shaanxiprovinsen i nordväst. Provinsen består till större delen av berg och kuperad terräng, med de östra delarna som undantag där landskapet är plattare. Yangtzefloden flyter genom stora delar av Hubei från öst till väst och här ligger också ett av världens största dammprojekt, kallad Three Gorges (”tre raviner” på svenska). Hankineserna är i övervägande majoritet bland befolkningen här. I södra delen av Hubei bor minoritetsgrupperna Miao och Tujia.

Hubei tillhör de mer ekonomiskt framgångsrika provinserna och har flera så kallade ”Economic and Technological Development Zones”, utvecklingszoner som stöds och uppmuntras av staten. Även odling av olika slag är en viktig inkomst och bomull, ris, vete och te hör till de viktigaste varorna. Här finns också ett flertal industrier av olika slag. Genom Three Gorges Dam-projektet så är Hubei också en av Kinas främsta vattenkraftproducenter.

Den i särklass största attraktionen för turister i Hubei är att åka på en kryssning på Yangtzefloden och se Three Gorges Dam. Från staden Yichang utgår kryssningar österut till Chongqing och västerut mot Shanghai. Det finns en mängd olika kryssningsfartyg att välja bland och de flesta gör stopp längs vägen vid byarna längs floden. Shennongjia Nationalpark är, om än lite svårnådd, en av de vackraste delarna av Hubei och vid det heliga berget Wudang Shan väntar spännande historia och hisnande utflykter.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA