Hunan

Hunan

I Hunan ligger Mao Zedongs hemstad Shaoshan som lockar massor av besökare varje år. Provinsen erbjuder även fantastisk natur och äldre byar med gamla, små hus, väl värda ett besök.

Hunan ligger i södra Kina och gränsar till Hubeiprovinsen i norr, Jiangxiprovinsen i öst, Guangdongprovinsen i sydöst, Guangxiprovinsen i sydväst, Guizhouprovinsen i väst och Chongqing i nordväst. Provinsen omges i öst, syd och väst av berg och kuperad terräng. Totalt består Hunan till 80 procent av just berg och kuperad terräng, medan de resterande 20 procenten utgörs av slätt. Här finns Kinas näst största sötvattensjö, Dongtingsjön, och Yangtzefloden och dess olika förgreningar sträcker sig över hela provinsen. Klimatet är subtropiskt med en hög luftfuktighet. Vintrarna är korta, blöta och svala och somrarna väldigt varma med hög luftfuktighet och mycket nederbörd.

Ungefär 90 procent av befolkningen utgörs av hankineser och de resterande 10 procenten utgörs av olika minoritetsfolk så som Tujia, Miao, Dong, Yao, Bai, Hui, och Zhuang.

I Hunanprovinsen odlas traditionellt ris och bomull men på senare år har även produktion av maskiner, stål, tobak, matvaror och elektronik kommit att få en stor betydelse för provinsens ekonomi. Här produceras också en mängd olika underhållningsprogram för teve, så som Hunan TV. När nu industrier börjar flytta från kustområdena in mot landet så hoppas man kunna dra nytta av de låga kostnader för lokaler och arbetskraft för att bygga upp moderna industrier här.

Hunan är känt som Mao Zedongs hemprovins, och för den som vill lära sig mer om honom är detta helt klart rätt plats att besöka. Både huvudstaden Changsha och Maos hemstad Shaoshan lockar mängder av besökare till museer och minnesplatser varje år. Men för utländska besökare finns platser som lockar mer. Hunan har en fantastisk natur som man kan se i till exempel Wulingyuan i de norra delarna. Här finns också flera stycken gamla byar värda ett besök. Dehang och Fenghuang tillhör de mest populära med sina gamla små hus och vackra omgivningar.