Inre Mongoliet

Inre Mongoliet

Inre Mongoliet erbjuder en kultur starkt influerad av mongolerna. Varför inte ta en utfärd till någon av grässlätterna eller Gobiöknen för att få en känsla för nomadernas leverne?

Inre Mongoliet är en av Kinas största provinser och tar upp hela 12 procent av Kinas landyta. Inre Mongoliet gränsar till Mongoliet i norr, Ryssland i nordöst samt provinserna Heilongjiang, Jilin, Liaoning, Hebei, Shanxi, Shaanxi, Ningxia och Gansu. Befolkningen är gles och består till största del av hankineser med mongoler som största minoritet, cirka 17 procent. Här finns också minoriteter som Manchu, Hui och Daur. Inre Mongoliet är en så kallad autonom region, vilket innebär att de har visst självstyre. Klimatet varierar i olika delar av provinsen men generellt sett är somrarna milda med torra, kalla vintrar och liten nederbörd.

Den största exportvaran är utan tvekan kol. Inre Mongoliet har en av Kinas största koltillgångar och många av de företag och verksamheter som drivs i provinsen är på något sätt relaterade till kolet. På de stora grässlätterna är vallning av får och getter fortfarande förekommande.

Kulturen här är förstås starkt influerad av mongolerna och det är den kulturen som de flesta besökare vill ta del av. I provinshuvudstaden Hohhot finns till exempel många fina buddhistiska tempel. Mongolerna praktiserar Lamaismisk buddhism, som påminner om det som tibetanerna praktiserar. En utfärd till någon av grässlätterna eller Gobiöknen är också en upplevelse där man får en känsla för hur nomaderna lever och har levt i Mongoliet. Extra häftigt blir det sett från hästryggen!

Det mongoliska köket är också värt att upptäcka. Mest berömt är Hotpot, där man själv får tillaga maten genom att lägga ned valda ingredienser i en kokande soppa – mycket gott! Man äter också mycket get och olika former av mjölkprodukter och bröd.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA