Jilin

Jilin

Till Jilin åker besökare för naturupplevelsen. Här finns historiska lämningar, nationalparker med vattenfall, varma källor, lummig skog och den Himmelska sjön som ligger i en vulkankrater.

Jilin ligger i nordöstra Kina och gränsar till Heilongjiangprovinsen i norr, Nordkorea i sydöst, Liaoningprovinsen i sydväst och Inre Mongoliet i väst. Här råder ett kyligt klimat med långa, kalla vintrar och korta, varma somrar. Här bor cirka en miljon koreaner, varav de flesta i provinsens östra delar som är en autonom prefektur. Området är också hem till Manchufolket som grundade Qingdynastin år 1644, och fortfarande finns ättlingar till dem kvar i Jilin.

I Jilin odlas främst ris, majs och sorghum, även kallat durra, men också timmer är en stor exportkälla. Provinsen har också en stor tillgång av skifferolja och en av Kinas största malmreserver. Industrin här är främst koncentrerad på tillverkning av bilar, tågvagnar och järnlegering. Jilin är också känt som ett farmaceutiskt center för traditionell kinesisk medicin.

De flesta som besöker Jilin gör det under sommarhalvåret då vädret är mer behagligt. Det är främst naturupplevelser som lockar och då framför allt området runt berget Changbai Shan som är en nationalpark. Där ser man vackra vattenfall, varma källor och en lummig, grön skog. Allra vackrast är det om man tar sig upp till den Himmelska sjön, som är belägen i en vulkankrater. Det klarblåa vattnet som möter en lika klarblå himmel är helt klart en himmelsk upplevelse!

Även den koreanska prefekturens huvudstad Ji’an är värt ett besök. Den ligger i sydöstra delen av Jilin och endast Yulufloden skiljer staden från Nordkorea. Området var en gång en del av det korenska riket Koguryo och här finns en mängd historiska lämningar att utforska, såväl som den koreanska kulturen som dominerar staden.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA