Liaoning

Liaoning

Liaoning är en riktigt smältdegel och här blandas både kulturella influenser och olika naturslag. Besökare lockas av dess vackra stränder, den vackra naturen och möjligheten att komma nära det slutna Nordkorea.

Liaoning är beläget i den södra delen av vad som på kinesiska brukar kallas ”Dongbei” – nordöst. Provinsen gränsar till Nordkorea i sydöst, Jilinprovinsen i nordöst, Inre Mongoliet i nordväst och Hebeiprovinsen i sydväst. Dessutom har man en lång kuststräcka längs det Gula Havet. Liaoning är en riktig smältdegel med många olika kulturella influenser. Historiskt sett är Liaoning en del av det som var Manchufolkets land och än idag lever deras kultur vidare här. Även ryssar, japaner och koreaner lever eller har levt här vilket gör denna provins väldigt intressant att besöka.

Naturen är varierad och man brukar dela upp Liaoning i tre olika geografiska zoner för att beskriva detta. I den östra delen dominerar bergskedjorna runt Changbai Shan och Qianshan. De centrala delarnas platta lågland präglas av de stora floderna Liao och Daliao samt deras förgreningar. Höglandet i väst domineras till stor del av Nulu’erhu-bergen som utgör en ungefärlig gräns mellan Liaoning och Inre Mongoliet. Somrarna är oftast varma men regniga medan resten av året är torrare och kallare.

Liaoning är precis som resten av nordöstra Kina traditionellt sett väldigt beroende av sina tunga industrier. Dock så är Liaoning den del i nordöst som har bäst ekonomi och utvecklingen går stadigt framåt.

Besökare lockas till området för dess vackra stränder, den vackra naturen och möjligheten att komma nära det slutna Nordkorea. Staden Dalian erbjuder fina stränder som utnyttjas av både lokalbefolkningen och semestrande kineser när sommarens hetta slår till. Här finns nybyggda skyskrapor men också välbevarade byggnader från 1900-talets början. I Dandong kan man spana ut över floden och se en liten bit av Nordkorea. I Liaoning finns även den allra ostligaste delen av den kinesiska muren – i dåligt skick men utan turisthorder. Storstaden Shenyang är värt ett besök för sina historiska tempel och sin botaniska trädgård. Dock så är just Shenyang känt för sin galna trafiksituation – här drar man sig inte för att köra upp på trottoarerna, till exempel.