Shaanxi

Shaanxi

Shaanxi är området där allt började. Här uppstod Kinas första riken och Sidenvägen slutade här. De flesta besökare åker till staden Xian, där den berömda Terrakottaarmén finns att beskåda.

Shaanxiprovinsen ligger i centrala norra Kina och gränsar till Inre Mongoliet i norr, Shanxiprovinsen i nordöst, Henanprovinsen i öst, Hubeiprovinsen i sydöst, Chongqing i söder, Sichuanprovinsen i sydväst, Gansuprovinsen i väst och Ningxiaprovinsen i nordväst. Den sträcker sig över flera klimatzoner med ett torrt, svalt klimat i de norra, ökendominerade områdena och ett subtropiskt klimat i söder. Däremällan sträcker sig Qinbergen över Loessplatån i centrala Shaanxi. Här bor främst hankineser men det finns även en mindre muslimsk befolkning, främst från minoritetsgruppen Hui.

Shaanxi beskrivs ofta som Kinas Vagga – här uppstod landets första riken och den forna huvudstaden Yan’an låg här. Det var också slutstationen för Sidenvägen som förband Kina med världen utanför dess gränser. Idag försörjer man sig till stor del på utvinning av fossila bränslen och teknologi, till exempel i form av flygplanstillverkning. Här finns också några av landets främsta utbildningsinstitut. Turism är också en viktig inkomst för många av provinsens invånare. Det är inte en av de rikaste provinserna i Kina men inte heller bland de allra fattigaste.

De allra flesta som kommer till Shaanxi som turister spenderar sin tid i provinshuvudstaden Xian. Förutom vackra tempel, pagodor och moskéer finns här även, en timmes bilfärd från staden, den berömda Terrakottaarmén. Att se armén är ett måste för många resenärer men det är inte många som stannar och utforskar provinsen närmare. Den som gör det besöker ofta det heliga taoistberget Huashan med sina dramatiska, vackra vyer.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA