Shanxi

Shanxi

Shanxi lockar varje år många besökare till sitt vackra landskap och sin rika historia. En av de mest besökta platserna är Pingyao, en välbevarad stad med klassisk kinesisk arkitektur och fina tempel.

Shanxi ligger i den norra halvan av Kina, en bit in i landet från östkusten sett. Provinsen gränsar till Inre Mongoliet i norr, Hebeiprovinsen i öst, Henanprovinsen i söder och Shaanxiprovinsen i väst. Shanxi är beläget uppe på en platå med Taihangbergen i öst och Luliangbergen i väst. Här flyter flera floder; Fenhefloden, Haihefloden och Gula floden. Shanxi har ett torrt monsunklimat med långa, kalla och torra vintrar samt varma, fuktiga somrar. Våren är särskilt torr och sandstormar är vanliga. Shanxi är en av de mest solsäkra platserna i Kina och värmen kommer ofta tidigt under våren. De allra flesta som bor här är hankineser men även minoriteterna Mongol, Manchu och Hui finns representerade i små skalor.

I Shanxi finns ungefär en tredjedel av Kinas totala koltillgångar vilket gör provinsen till landets största producent av kol. Här finns också en stor mängd bauxit. Shanxis industrier är främst av det tunga slaget och förutom kol och bauxit sker även kemisk framställning av olika slag. Industrierna och gruvorna här är kända för sina dåliga arbetsvillkor och dåliga säkerhet och tusentals arbetare dör varje år på sina arbetsplatser. Även barnarbete har förekommit.

Det kanske låter dystert men det vackra landskapet och regionens rika historia lockar ändå en mängd besökare till Shanxi varje år. Här fanns tidigt en civilisation och provinsen var en viktig del av många forna riken och dynastier i Kinas historia. En av de mest besökta platserna är Pingyao, en otroligt välbevarad stad med klassisk kinesisk arkitektur och vackra buddhisttempel att besöka. Just buddhismen fick tidigt fäste i Shanxi och det syns inte minst på de berömda grottmålningarna i Yungan- och Tianlongshangrottorna. I norr finns även en lång bit av den kinesiska muren att beskåda och Wutaiberget erbjuder storslagna naturupplevelser och vackra vyer.