Zheijiang

Zheijiang

I Zhejiang ligger flera vackra vattenstäder, såsom Shaoxing och Wuzhèn. Provinsen är känd för sina teodlingar och sin skönhet där Västra sjön samt flertalet tempel och pagoder är huvudattraktioner.

Zhejiang ligger vid kusten i östra Kina och gränsar till Jiangsuprovinsen i norr, Östkinesiska havet i öst, Fujianprovinsen i söder, Jiangxiprovinsen i sydväst och Anhuiprovinsen i nordväst. De norra delarna av Zhejiang tillhör Yangtzeflodens delta och landskapet där är relativt platt, medan de södra delarna mot Fujianprovinsen till är betydligt bergigare. Här finns en lång kuststräcka och längs med den finns runt 2 000–3 000 öar och flera fina stränder. I provinsen råder ett fuktigt subtropiskt klimat med tydliga årstider. Under våren och sommaren är luftfuktigheten ofta hög med en hel del nederbörd, medan hösten är torrare med mer sol. Vintrarna är korta och kalla. Här finns, förutom Hankineser, ett mindre antal minoritetsbefolkningar så som She och Hui.

Zhejiang kallas ibland för ”riset och fiskarnas land”, och än idag är ris en av de viktigaste grödorna som odlas här tätt följt av vete. Fisket är också en stor industri här fortfarande, med Zhoushan Fishery som landets största. Provinsen är också väldigt berömd för sina teodlingar, särskilt Longjingteet från provinshuvudstaden Hangzhou, och för sin silkestillverkning. Det är en av Kinas mest framstående och rika provinser, speciellt den norra delen. Man satsar mycket på entreprenörskap såväl som stora industrier där man tillverkar allt från textiler till konstruktionsmaterial. Landsbygden ligger lite efter i utvecklingen men Zhejiang är ändå en av få provinser som inte har något län som klassas som fattigt.

Det största besöksmålet i Zhejiang är dess huvudstad Hangzhou. Denna stad har genom tiderna kallats för ”ett himmelrike på jorden” tack vare dess skönhet. Här finns den berömda Västra sjön med dess kringliggande tempel och pagoder som största sevärdhet. Här finns också flera vackra vattenstäder, såsom Shaoxing, Wuzhèn och Nánxún. Dessutom så lockar de många öarna med sin vackra natur. Buddhistön Putuoshan har dessutom flera vackra tempel och andra historiska lämningar att se.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA