14 december, 2017

Shoppa vintage i Peking

av Jesper Wirdén

Många av mina vänner från Peking är vanligtvis inte särskilt intresserad av att shoppa, men svenska second hand-butiker har fått dem att ändra uppfattning. Det har blivit flera inköp av både klänningar, skor och väskor i vintagestil.

I Kina är det nämligen ganska ovanligt med second hand och retrobutiker. Det har bland annat med vidskeplighet att göra; många kineser anser att redan använda kläder för med sig otur eftersom de kan tillhöra de döda. Vidare handlar det om anseende och rykte. I Kina är det viktigt med ”ansikte” genom att köpa nya, fina kläder och prylar – gamla saker är för fattiga människor!

Detta har dock börjat förändras i takt med att subkulturer och alternativa livsstilar de senaste åren blivit allt mer lockande särskilt för yngre kineser. Detta märks främst i Peking, som är Kinas kulturella huvudstad och drar till sig unga kreativa individer från hela landet.

Om man vet vart man bör ta sig – och har lite tur – så går det alltså komma hem från resan med riktigt udda prylar eller kläder som både är ovanliga och håller bra kvalité, snarare än det vanliga utbudet från Sidenmarknaden. Scrolla ner för tips.

Gulou Dongdajie

Gulou Dongdajie är en gata just öster om Trumtornet som vuxit fram som ett slags centrum för det alternativa Peking, fylld med musikaffärer och hippa kaféer. Här finns också en dryg handfull av Pekings bästa klädbutiker second hand, som alla drivs av trevliga ungdomar som avsagt sig moderniseringshetsens värdestege med fin bil och välavlönat kontorsarbete.

Lilla gulliga Mega Vintage är inredd med Londons Brick Lane som inspiration, och säljer allt från smycken till skor och resväskor. Tvärs över gatan hittas Me & Too Vintage med fina gamla filthattar och läckra klänningar.

Tio minuters promenad nordost ligger den smala shoppinggatan Wudaoying, där butikerna inryms i traditionella hutonger. Här har flera vintagebutiker poppat upp på senare tid, något mindre men också något mer exklusiva än de vid Gulor dongdajie. 

Vid gatans början säljer Chichi & Roro Vintage hattar, väskor och snygga skor. Vid gatans slut ligger Xi’s där gamla klockor, räkneapparater och gamla kinesiska husgeråd finns till salu. Mellan de båda butikerna finns ytterligare ett tiotal som erbjuder kläder eller accessoarer med vintagekänsla.

Vintage Style – Den största second hand-butiken på Gulou dongdajie, där det säljs hundratals skinnjackor, skjortor och vintageklänningar i två mörka rum. Ägaren gillar motorcyklar och därmed finns även bikerkängor och fransar med byxor på.

Lao Yu läderskor – Ytterligare ett ställe på Gulou dongdajie, som förvisso inte är någon vintagebutik men väl ett suveränt ställe på för lyxiga handgjorda läderskor. Ägaren ”gamle Yu” har under två decennier betjänat såväl ambassadörer som filmstjärnor med modeller i alla former och färger. Varför inte köra på ett par boots i orm- eller krokodilskinn? Skorna kostar över tusenlappen och tar minst en vecka att göra.

Dazhalan hutong

Tang Guan Nei – Liten, undangömd butik i de urgamla hutongerna på gatan Tieshu xiejie just söder om Himmelska fridens torg. Ägarinnan är från Peking och har öppnat butiker som en hobby i en del av sin bostad, vilket borgar för låga priser. Av särskilt intresse är de äkta och välbevarade propagandaaffischerna från 70- och 80-talen. Stort urval av böcker.

Det finns även många vanliga icke-vintage affärer på Dazhalan Jie. 

Här är några shoppingtips på vägen:

Feiyue – Klassisk kinesisk sneaker som började tillverkas på 1920-talet. Mjuk och följsam gummisula gjorde skon populär bland såväl militär som shaolinmunkar. På senare år har skon återuppstått och flera nya modeller lanserats. Skon är mycket billigare i Kina än i Europa, och på gatan Guozijian – mellan Gulor dongdajie och Wudaoying – har Feiyue en egen butik.

Miniso är förvisso inte vintage, men ett bra ställe att köpa billiga småsaker, perfekta som gåvor. Här finns allt från Hello Kitty-borstar, hörlurar, laddningskablar till telefonen, anteckningsblock, mobilskal, leksaksbilar och mycket mer. Allt till väldigt låga priser! 

Det finns Miniso-affärer över hela Kina, varav en i Sidenmarknaden, ifall du ledsnar på att pruta men ändå vill komma tillbaka till hotellet med ett fynd.

alla inlägg