Dali

Dali

Dali bjuder in till vackra naturupplevelser. Varför inte göra en båttur på Erhaisjön eller ta linbanan upp för Changshanberget? Besök de lokala marknaderna i området eller strosa runt bland de små gatorna och gränderna i det gamla Dali.

Inbäddad mellan höga, dramatiska berg och den vackra Erhaisjön ligger Dali Old Town, en charmig by som är hem åt minoritetsgruppen Bai. De låga, traditionella husen med dess typiskt kinesiska utseende ger en känsla av hur Kina såg ut förr i tiden. Här kan man utan problem spendera flera timmar på att bara strosa runt bland de små gatorna. Här ser man lokalinvånare i traditionella bai-kläder promenera runt och kanske stanna till vid något av de många marknadsstånden.

Härifrån kan man göra flera spännande utflykter. En båttur på Erhaisjön erbjuder vackra vyer och en trevlig stund ombord. Man kan också ta linbanan upp för Cangshanberget där man kan vandra ett par timmar på fina vägar längs bergssluttningar. Utsikten är helt fantastisk! Åker man en till en av de mindre byarna i närheten kan man besöka en lokal marknad där någon av minoritetsbefolkningarna i området säljer vackra smycken, tyger och lokala.

Staden delas upp i den nya och gamla delen. Den nya delen, kallad Xiaguan, är en modern kinesisk stad med lite saker för turister att se. Därför passerar de flesta besökare bara igenom där på väg till det gamla Dali.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Vintern sträcker sig från december till februari och för med sig kalla temperaturer, speciellt nattetid. Nederbörden är dock inte så stor så det kan ändå vara en trevlig tid att åka hit.

Våren från mars till maj och hösten under oktober och november är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger. Luften är ofta hög och klar. På dagarna är det ganska varmt medan det i söder inte blir för hett. Kvällarna och nätterna kan vara kyligare och nederbörden är ringa.

Sommaren är varm men temperaturen kan fortfarande variera stort under dagen tack vare stadens höga altitud. Under juli och augusti regnar det ofta ihärdigt.

RESA HIT

Till Dalis flygplats kan man åka från flera större städer i Kina, alternativt med tåg eller buss från Kunming. Dessa är dock av ganska enkel standard.

UNGEFÄRLIGA RESTIDER
Peking–Dali: 4 timmar
Kunming–Dali: 50 minuter

TA SIG RUNT

TAXI

Dali är en liten stad och det mesta går att se till fots. Om du ändå vill ta en taxi, tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR

Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA