Guilin

Guilin

Staden Guilin är vida känd för sin skönhet. Här finns unika naturformationer och staden fungerar som en startpunkt för kryssningar som går till Yangshuo på Li-floden.

Guilin ligger i södra Kina och är vida känt i landet för sin storslagna skönhet. De vackra sockertoppsbergen och Li-floden som flyter emellan dem är avbildade i ett oändligt antal målningar och man förstår direkt varför när man kommer hit. Här är näst intill obeskrivligt vackert – man måste nästan se det för att förstå det.

Själva staden, med runt fem miljoner invånare, är trevlig i sig men de bästa sevärdheterna ligger lite utanför stadskärnan. Besök Elefantklippan och Rörflöjtsgrottan som båda erbjuder unika naturformationer. Att besöka teodlingarna är också en populär upplevelse. En kryssning på Li-floden till Yangshuo är ett absolut måste och ofta hela anledningen att man besöker staden.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Guilin och Yangshuo har ett subtropiskt monsunklimat med tydliga årstider som följer våra och hög luftfuktighet.

Sommaren, mellan juni och augusti, bjuder på höga temperaturer på cirka 30°C och hög luftfuktighet samt mer regn. Trots omständigheterna är det en populär period att resa, eftersom naturen är som allra grönast och vackrast då.

Hösten under september och oktober är en väldigt bra tid att resa på, med mer behagliga temperaturer på 20–25°C. Nederbörden är mer begränsad och luftfuktigheten lite lägre.

Vintern, från november till februari, är mild men med hög luftfuktighet vilket gör att kylan känns råare. Husen och byggnaderna är dåligt eller inte alls uppvärmda vilket gör att det upplevs kallare än vad det kanske är. Naturen är fortfarande vacker men något torrare.

Våren från mars till maj är perfekt för resor till Guilin och Yangshuo. Temperaturen ligger på15–25°C och naturen är grönskande vacker. Risterasserna i området fylls med vatten i april och maj och blir bländande vackra.

RESA HIT

Det finns direktflyg till Guilin från de flesta stora kinesiska städer samt från vissa städer i övriga Asien.

EXEMPEL PÅ RESTIDER
Peking–Guilin: 3 timmar 15 minuter
Shanghai–Guilin: 2,5 timmar
Hongkong–Guilin: 1,5 timme

TA SIG RUNT

TAXI
Taxi är det bästa alternativet för den som vill ta sig runt på egen hand och det är för långt att gå. De går att stoppa direkt från gatan och utanför hotellen finns i regel alltid en taxi att få tag på. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA

Rörflöjtsgrottan vid Guilin

Strax utanför Guilin ligger denna grotta vars imponerande stalagmiter och stalaktiter är upplysta i olika färger, vilket skapar en drömlik atmosfär.