Harbin

Harbin

Harbin i provinsen Heilongjiang och en av Kinas nordligaste storstäder. Mest berömd är staden kanske för isfestivalen som äger rum i januari varje år.

Harbin är en större stad i Manchuriet och en av huvudorterna i provinsen Heilongjiang. Staden ligger vid Songflodens strand och namnet kommer från ett manchuriskt ord som betyder ”platsen där man torkar fisknät”.  Den svarta jorden runt Harbin är Kinas allra bördigaste och riset härifrån är vida känt. Det som satt störst prägel på staden är dock närheten till Ryssland.

Harbin grundades 1898 av ryssar som en knutpunkt mellan den östra kinesiska järnvägen och Transsibiriska järnvägen i Ryssland. I början av 1900-talet bodde det drygt 50 nationaliteter i denna blomstrande handelsstad. Många ryska judar flydde hit och än idag finns en judisk befolkning här. Under och efter ryska revolutionen hade Harbin världens största befolkning av ryssar utomlands då tsartrogna ryssar vällde över gränsen. 1932–1945 var staden en del av det japanskockuperade Manchukuo.

De bistra vintrarna med mycket snö lockar besökare från när och fjärran. Inte minst under den årliga Snö- och isfestivalen. Då, när temperaturen ligger runt -30°C, byggs hela hus, slott och skultpurer upp i is och lyses upp i olika färger runt om i staden. Harbin är dock ett spännande resmål oavsett när på året du kommer. Det ryska arvet ger staden en egen identitet, vilket märks på allt från stadens välkända charkuteriprodukter till byggnader såsom S:t Sophiakyrkan.