Kunming

Kunming

Kunming har ett behagligt klimat året om och är känd för sina parker. Här kan besökare uppleva morgongymnastik, slående blomodlingar eller besöka den fascinerande Stenskogen som ligger strax söder om staden.

Välkommen till den Eviga vårens stad! Belägen i sydvästra Kina, inte långt från Vietnam och Burma, ligger Kunming, den Eviga vårens stad. På 2 000 meters höjd åtnjuter staden ett behagligt klimat året om vilket gett den dess smeknamn. Atmosfären är lugn och avslappnad, trots sin storlek med fyra miljoner invånare, och är en bra utgångspunkt för vidare resor i den spännande Yunnanprovinsen.

Kunming är känd för sina vackra parker. Besök till exempel den välkända Green Lake Park på morgonen och se lokalinvånarna när de förbereder sig för dagen med tai-chi eller lite morgongymnastik. Kineserna tycker om att umgås med varandra i just parker och ses ofta spela mahjong, flyga drake eller se på någon av de lokala operaförmågorna som underhåller. Även stadens blomodlingar är berömda och ett besök till en blomstermarknad är alltid trevligt.

Från Kunming kan du också göra dagsutflykter. En av de mest populära är Stenskogen belägen några timmar söder om staden. Det är ett område med fascinerande naturformationer i form av stora, vita stenblock som formar en slags skog av sten. Här kan man utan problem spendera flera timmar med att promenera upp och ner bland klipporna och njuta av den vackra utsikten. Har man tur kan man även stöta på en grupp sjungande och dansande människor från en av de många minoritetsbefolkningar som finns i provinsen.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Klimatet är subtropiskt med milda temperaturer året om.

Vintern är mild och kan sägas pågå från november till och med februari. Temperaturerna varierar stort mellan natt och dag – om temperaturen mitt på dagen är 20°C faller den ofta ned mot 10°C på kvällen och natten.

Våren, mars–april, och hösten, september–oktober, är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger, därav de högre priserna på flyg och hotell. Luften är ofta hög och klar. På dagarna är det ganska varmt utan att vara alltför hett.

Sommaren är varm och temperaturskillnaderna mellan norr och söder är små. Skillnaden mellan natt- och dagtemperatur är liten. Under juli och augusti regnar det mer och luftfuktigheten kan vara högre, men tack vare sin höga altitud är det ofta behagligare här än i många andra delar av landet.

RESA HIT

Det finns direktflyg till Kunming från de flesta stora kinesiska städer samt från vissa städer i övriga Asien.

EXEMPEL PÅ RESTIDER

Peking–Kunming: 3,5 timmar
Shanghai–Kunming: 3 timmar 15 min
Hongkong–Kunming: 2,5 timmar

TA SIG RUNT

TAXI
Taxi är det bästa alternativet för den som vill ta sig runt på egen hand då det är för långt att gå. De går att få tag på från gatan och utanför hotellen finns i regel alltid en taxi som väntar. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA