Shanghai

Shanghai

Shanghai är mångmiljonstaden som aldrig sover. Här finns både shopping och sevärdheter. Varför inte besöka Yu-trädgården eller tehuset Huxingting? För den som söker lugnet är de franska kvarteren i Shanghai att rekommendera.

Shanghai är Kinas handelscentrum och landets mest befolkningsrika stad med ungefär 23 miljoner invånare. Det är en ultramodern stad känd för sin närmast futuristiska skyline och sin utmärkta shopping. Överallt är människor i rörelse – på väg till ett viktigt möte eller på jakt efter de senaste modeplaggen. En tur upp i någon av skyskraporna, som är några av världens högsta, ger en makalös utsikt över denna mångmiljonstad som aldrig sover.

Söker ni Shanghais historia så bege er till stadens gamla delar. De är visserligen välrestaurerade och nypolerade, men ger ändå en känsla av hur det såg ut en gång i tiden. Den berömda Yu-trädgården i området är väl värt ett besök precis som stadens mest kända tehus Huxingting.

Shanghai var en gång kolonialiserat och detta märks tydligt i de franska kvarteren där arkitekturen är typiskt sydeuropeisk. Här strosar man fram på lugna, trädkantade gator och besöker små trevliga caféer och barer.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Shanghai följer samma årstider som Sverige men med betydligt mildare och varmare temperaturer. Området har ungefär lika mild vinter som Madrid och det snöar i regel inte alls.
Vintern kan sägas pågå från november till och med februari. I mellersta Kina är vintrarna inte så stränga, men luften är rå och fuktig på kvällarna.

Våren i april och hösten från september–oktober är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger, därav de högre priserna på flyg och hotell. Luften är ofta hög och klar. På dagarna är det ganska varmt utan att vara alltför hett.

Sommaren är varm och temperaturskillnaderna mellan norr och söder är små. Skillnaden mellan natt- och dagtemperatur är liten. Under juli och augusti regnar det ofta och luftfuktigheten är hög. Vid temperaturer över 30°C spelar luftfuktigheten stor roll för välbefinnandet. I Shanghai är luftfuktigheten under juli till augusti 60–70 procent mitt på dagen, då temperaturen ofta ligger på 30–35°C. Luftfuktigheten ökar ju längre söderut man kommer. Se till att ha luftiga, löst sittande kläder.

RESA HIT

Idag flyger en mängd olika flygbolag till Shanghai från Skandinavien, men inga direkt från Sverige. På våra gruppresor använder vi framför allt Air China (via Peking) men även SAS (via Köpenhamn) och Finnair (via Helsingfors).

UNGEFÄRLIGA RESTIDER
Stockholm–Peking: 8,5–9,5 timmar
Peking–Shanghai: 2 timmar 10 minuter
Köpenhamn–Shanghai: 10,5–11,5 timmar
Helsingfors–Shanghai: 9–10 timmar

TA SIG RUNT

Som turist håller man sig ofta i de centrala delarna där man finner alla de stora sevärdheterna och shoppingstråken. För den som gillar att gå och inte har alltför ont om tid är det absolut möjligt att göra sightseeingen till fots.

TUNNELBANA
Det allra enklaste sättet att ta sig runt på egen hand är att åka tunnelbana. Tunnelbanenätet är väl utbyggt och utvidgas ständigt. Stationerna och tågen är moderna med all information tillgänglig på engelska. En enkel resa kostar 3–8 RMB beroende på resans längd, vilket motsvarar ungefär lika mycket i kronor. Tänk dock på att undvika rusningstrafiken då stora mängder människor reser med tunnelbanan.

TAXI
Taxi är ett annat bra alternativ och det är relativt enkelt att få tag på en taxi. Utanför hotellen finns i regel alltid en taxi. En resa inom centrala Shanghai kostar i snitt 20–50 RMB. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA