Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La är det perfekta resmålet för dig som vill uppleva mystik, fantastiska naturupplevelser och tibetansk kultur. Besök tempel, Guishanparken och Tigersprångsklyftan och få minnen för livet.

I det nordvästra hörnet av Yunnan-provinsen, nära Tibet, ligger Shangri-La som också kallas Zhongdian. Denna mytomspunna plats utgör ett fantastiskt besöksmål där det ligger högt uppe i bergen. De tibetanska influenserna är påtagliga och här kan man besöka flera olika tibetanska tempel och kloster. Det är ett perfekt sätt att upptäcka Tibet utan att faktiskt behöva resa dit. Än så länge är staden dessutom relativt oupptäckt, jämfört med närliggande Lijiang och Dali.

Shangri-La är dessutom den naturliga utgångspunkten för den som vill besöka den berömda Tigersprångsklyftan. Och tro oss – det vill man! Dessa enormt vackra naturformationer där floden rinner fram mellan bergsklyftorna är utan tvekan en upplevelse man minns länge.
I den gamla stadsdelen kan man strosa runt i timmar utan att bli det minsta uttråkad. Fascineras av den vackra arkitekturen och den härliga atmosfären. Missa inte att besöka Guishanparken som är belägen här med tempel och en fin utsikt över området.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Vintern sträcker sig från december till februari och för med sig kalla temperaturer, speciellt nattetid. Nederbörden är dock inte så stor, så det kan ändå vara en trevlig tid att åka hit.

Våren från mars till maj och hösten under oktober och november är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger. Luften är ofta hög och klar. På dagarna är det ganska varmt medan det i söder inte blir för hett. Kvällarna och nätterna kan vara kyligare och nederbörden är ringa.

Sommaren är varm och men temperaturen kan fortfarande variera stort under dagen tack vare stadens höga altitud. Under juli och augusti regnar det ofta ihärdigt.

RESA HIT

Shangri-las flygplats heter Diqing och hit kan du flyga från ett par olika kinesiska städer, bland andra Peking, Shanghai och provinshuvudstaden Kunming.

UNGEFÄRLIGA RESTIDER
Kunming–Shangri-la: 1 timme

TA SIG RUNT

TAXI

Shangri-la är ingen stor stad och det mesta går att se till fots. Om du ändå vill ta en taxi, tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR

Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA