Shenzhen

Shenzhen

Shenzhen är staden som växer så det knakar. På ett par årtionden har den tidigare byn förvandlats till en storstad med skyskrapor. Allt fler västerländska företag har etablerat sig i området i takt med Shenzhens ekonomiska utveckling.

Shenzhen är hem åt närmare tio miljoner invånare och ligger i södra Guangdongprovinsen, nära gränsen till Hongkong. Staden har på bara ett par årtionden växt från en anspråkslös by till en megastad fylld med skyskrapor och shoppinggallerior. Shenzhen är främst en knutpunkt för resande mellan fastlandet Kina och Hongkong. Nu när väst har fått upp ögonen för staden och dess enorma ekonomiska utveckling så kommer fler och fler hit i affärer. Många stora västerländska företag har också etablerat sig i staden och dessa får ofta regelbundna besök från sina kollegor i väst.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Shenzhen har ett milt klimat med varma, långa somrar och korta, milda vintrar. Beläget strax söder om kräftans vändkrets befinner de sig på samma breddgrad som Sahara och södra Libyen

Macau och Hongkong kan ha vintrar som påminner om en sval svensk sommar och vinterkläder behövs väldigt sällan.

Sommarmonsunen är en sydlig till sydostlig vind som för in varm och fuktig luft över landet. Under sommaren faller större delen av årsnederbörden och området drabbas ibland av tyfoner och stora regnoväder, framför allt i juli och augusti. Luftfuktigheten är som högst under sommaren, och i kombination med temperaturer på cirka 30 till 35 °C kan det bli påfrestande.

Våren i april och hösten under september och oktober är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger, därav de högre priserna på flyg och hotell. Luften är ofta hög och klar, med temperaturer på 20 °C eller mer.

RESA HIT

Till Shenzhen kan du flyga från alla större kinesiska städer samt en mängd asiatiska storstäder. Från Europa kan du flyga direkt hit från Frankfurt. Det går även att ta tunnelbanan hit från Hongkong eller tåget från Guangzhou.

UNGEFÄRLIGA RESTIDER
Peking–Shenzhen: cirka 3 timmar 20 min
Shanghai–Shenzhen: cirka 2,5 timmar
Frankfurt–Shenzhen: cirka 12–13 timmar

TA SIG RUNT

TUNNELBANA
Ett enkelt att ta sig runt på egen hand är att åka tunnelbana. Tunnelbanenätet är väl utbyggt och utvidgas ständigt och trafikerar även flygplatsen. Stationerna och tågen är moderna med all information tillgänglig på engelska. Tänk dock på att undvika rusningstrafiken då stora mängder människor reser med tunnelbanan.

TAXI
Utanför hotellen finns i regel alltid en taxi att få tag på. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA