Suzhou

Suzhou

Staden Suzhou kallas för ett "Venedig i öst". De många kanalerna, som gett upphov till smeknamnet, är perfekta för en båttur. Njut av vackra, traditionella trädgårdar, fördjupa dig i sidentillverkning eller besök olika tempel i området.

Suzhou har omkring 4,5 miljoner invånare. Staden är en av Kinas mest berömda vattenstäder och kallas ibland för ett ”Österns Venedig”. I Suzhous gamla delar ligger små, låga hus längs kanaler kantade av vackra pilträd. Här ser du lokalbefolkningen sitta vid vattnet och tvätta kläder i kanalens vatten och ett oerhört lugn råder. En båttur längs kanalerna är det perfekta sättet att se staden.

Suzhou är känd för sina vackra trädgårdar som ovanligt nog gått oskadda genom kommunismens kulturrevolution. Vandra runt i de traditionella kinesiska trädgårdarna och fascineras av dess vackra arrangemang och arkitektur. En av de vackraste är belägen på Tiger Hill – Tigerkullen. Där finns också Kinas svar på det lutande tornet i Pisa – den lutande pagoden. I staden finns även flera tempel att besöka.

Staden är också berömt för sin sidentillverkning och ett besök till en av fabrikerna ger en intressant inblick i hur processen går till. Staden har också en modern stadskärna med gott om affärer och restauranger med en härlig gågata att strosa längs.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Suzhou följer samma årstider som Sverige men med betydligt mildare och varmare temperaturer. Området har ungefär lika mild vinter som Madrid och det snöar i regel inte alls.
 
Vintern pågår från november till och med februari. I mellersta Kina är vintrarna inte så stränga, men luften är rå och fuktig på kvällarna.
 
Våren i april och hösten från september till oktober är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger, därav de högre priserna på flyg och hotell. Luften är ofta hög och klar. På dagarna är det ganska varmt utan att vara alltför hett.
 
Sommaren är varm och temperaturskillnaderna mellan norr och söder är små. Skillnaden mellan natt- och dagtemperatur är liten. Under juli och augusti regnar det ofta och luftfuktigheten är hög. Vid temperaturer över 30°C spelar luftfuktigheten stor roll för välbefinnandet. I  Suzhou är luftfuktigheten i juli–augusti 60–70 procent mitt på dagen, då temperaturen ofta ligger på 30–35°C. Luftfuktigheten ökar ju längre söderut man kommer. Se till att ha luftiga, löst sittande kläder.

RESA HIT

Suzhou har ingen större egen flygplats men Shanghais båda flygplatser ligger på bekvämt avstånd, upp till en och en halv timmes resa med buss beroende på trafik. Idag flyger en mängd olika flygbolag till Shanghai från Skandinavien, men inga direkt från Sverige. På våra gruppresor använder vi framför allt Air China (via Peking) men även SAS (via Köpenhamn) och Finnair (via Helsingfors).

Man kan även ta tåget från Shanghais tågstation, vilket endast tar 40 minuter.

UNGEFÄRLIGA RESTIDER TILL SHANGHAI

Stockholm–Peking: 8,5–9,5 timmar
Peking–Shanghai: 2 timmar 10 minuter
Köpenhamn–Shanghai: 10,5–11,5 timmar
Helsingfors–Shanghai: 9–10 timmar

TA SIG RUNT

Gamla stan i Suzhou, dit de flesta besökare drar sig, är inte större än att man kan promerera mellan de olika sevärdheterna. Vill man ta sig längre bort, till exempel till Tiger Hill, är dock buss eller bil att rekommendera.

TAXI
Taxi är det bästa alternativet för den som vill ta sig runt på egen hand då det är för långt att gå. De går att få tag i från gatan och utanför hotellen finns i regel alltid en taxi. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA