Wuhan

Wuhan

Bland skyskrapor och koloniala byggnader lever tio miljoner människor i staden Wuhan. Här möts du som besökare av shopping med storstadspuls och känner av historiens vingslag. 

Staden Wuhan ligger vid Yangtzefloden i Hubeiprovinsen i centrala Kina. Wuhan är en sammanslagning av städerna Wuchang, Hankou och Hanyang. Här bor ungefär tio miljoner människor. Här finns en riktig storstadspuls med goda shoppingmöjligheter men även historiska lämningar.

Wuhan jämförs ofta med Shanghai och det är lätt att förstå varför. Längs floden ligger stora skyskrapor men också byggnader i kolonial stil – väldigt likt det berömda stråket ”The Bund” i Shanghai. Jianghan Lu är Wuhans svar på shoppinggatan Nanjing Lu i Shanghai. Här trängs affärsmän med shoppingsugna besökare. Men Wuhan är inte bara en modern storstad. Här finns en rik historia med flera tempel och museum att besöka. Klimatet är varmt och skönt, men kanske aningen för varmt för de flesta svenskar under sommarhalvåret.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Tack vare sitt läge, mitt i landet där värmen gärna ”fastnar”, är Wuhan en av de varmaste platserna i Kina.

Våren är kort och börjar i mars, då är temperaturerna fortfarande behagliga och det är en bra tid att besöka staden på.

Redan i maj kommer sommartemperaturerna och håller sig kvar ända till september. Temperaturerna ligger då ofta mellan 35 och 40 grader. Luftfuktigheten kan vara hög, speciellt nattetid – ett hotellrum med luftkonditionering är ett måste denna period.

Hösten kommer i oktober och november med lite svalare väder, runt 20 grader, vilket gör det till en bra tid att resa hit på.

Vintern kommer hit i december till januari.

RESA HIT

Till Wuhan kan du flyga från de flesta större flygplatser i Kina samt från flera asiatiska storstäder. Från Europa går direktflyg hit från Frankfurt.

UNGEFÄRLIGA RESTIDER
Peking–Wuhan: cirka 2 timmar 20 min
Shanghai–Wuhan: cirka 2 timmar
Paris–Wuhan: 10,5–11,5 timmar

TA SIG RUNT

TUNNELBANA
Wuhan fick sin första tunnelbanelinje år 2004. Dess stationer och tåg är moderna med all information tillgänglig på engelska. Idag finns fyra linjer öppna med fler på väg. Tänk dock på att undvika rusningstrafiken då stora mängder människor reser med tunnelbanan.

TAXI
Taxi är ett annat bra alternativ och utanför hotellen finns i regel alltid en taxi att få tag på. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA