Xiamen

Xiamen

För den som söker shopping till bra priser, fina stränder och sevärdigheter som botaniska trädgårdar, är Xiamen rätt val. Miljonstaden ligger på en ö och är något alldeles unikt du bara måste uppleva.

Xiamen är en okänd pärla i sydöstra Fujian-provinsen. Här bor ungefär 3,5 miljoner människor men trots sin storlek är staden vacker och trevlig att vistas i, till skillnad från många andra kinesiska miljonstäder. Själva staden ligger på en ö som är sammankopplad med fastlandet via en bro, och Taiwan ligger bara strax bortom horisonten.

Ett måste när man åker till Xiamen är att besöka ön Gulang Yu. Endast tio minuters resa bort med färjan ligger denna ö som en gång var en koloni för européer och japaner. Här finns vackra hus i kolonialstil och fina stränder som gör Gulan Yu till något alldeles extra.

Shoppingen är utmärkt i Xiamen med bra priser, eftersom staden klassas som en ”special economic zone” av Kinas regering. Här finns också en mängd botaniska trädgårdar att besöka. Välkommen att upptäcka denna oupptäckta pärla!

KLIMAT & ÅRSTIDER

Xiamen följer samma årstider som Sverige men med betydligt mildare och varmare temperaturer. Området har ungefär lika mild vinter som Madrid och det snöar i regel inte alls.

Vintern kan sägas pågå från november till och med februari. I mellersta Kina är vintrarna inte så stränga, men luften är rå och fuktig på kvällarna.

Våren i april och hösten under september–oktober är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger, därav de högre priserna på flyg och hotell. Luften är ofta hög och klar. På dagarna är det ganska varmt utan att vara alltför hett.

Sommaren är varm och temperaturskillnaderna mellan norr och söder är små. Skillnaden mellan natt- och dagtemperatur är liten. Under juli och augusti regnar det ofta och luftfuktigheten är hög. Vid temperaturer över 30°C spelar luftfuktigheten stor roll för välbefinnandet. I Shanghai är luftfuktigheten under juli och augusti 60–70 procent mitt på dagen, då temperaturen ofta ligger på 30–35°C. Luftfuktigheten ökar ju längre söderut man kommer. Se till att ha luftiga, löst sittande kläder.

RESA HIT

Till Xiamen kommer man enkelt med flyg från alla större flygplatser i Kina samt från en mängd asiatiska städer. Från Europa kan man flyga direkt från Amsterdam.

UNGEFÄRLIGA RESTIDER

Peking–Xiamen: 3 timmar
Shanghai–Xiamen: 1 timme 45 min

TA SIG RUNT

TAXI

Taxi är det bästa sättet att ta sig runt i staden och utanför hotellen finns i regel alltid en taxi att få tag på. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR

Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

TUNNELBANA

Ett tunnelbanenät är under konstruktion men har ännu inte öppnat för trafik.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA