8 januari, 2018

Tips inför Kinaresan – kinesisk kultur och sedvänjor

av Jesper Wirdén

Att besöka Kina är en galen mix av tusenåriga traditioner och ultramodernt leverne, där allt har förändrats på bara ett par decennier. Trots den snabba utvecklingen så finns det skillnader mellan svenska och kinesiska sedvänjor och kultur. Lägg till ett kollektivistiskt tänkande och en tydlig hierarki, så har du Kina i ett nötskal.

Här följer ett par handfasta tips som kan vara bra när du besöker Kina.

Tappa inte ansiktet

Det finns få kulturer där det anses som bra att tappa ansiktet, så inte heller i Kina. Vi svenskar är vana vid en rättfram och informell stil som fungerar bra i Sverige. I Kina bör man vara försiktig med hur man framför kritik eller förslag, eftersom kineser avskyr att ”tappa ansiktet” och framstå i dålig dager, allra helst inte i grupp eller inför sina överordnade.

Lika väl som att du kan få någon att tappa ansiktet, lika väl kan du rädda någons anseende genom att särskilt uppmärksamma eller tillmötesgå någons förslag. Du ska såklart själv inte tappa ansiktet heller.

Var diplomatisk och se till att alla kan gå ifrån mötet med rak rygg. Då har du vunnit förtroende.

Hälsa rätt i Kina

I Kina hälsar man med en lätt bugning, aningen sänkta ögonlock och ett mjukt handslag. Var noga med att hälsa i rätt statusordning. Oftast går den äldste och med högst status i täten.

Ladda upp med visitkort ifall du tänker hålla affärsmöten i Kina. Lämna alltid över och ta emot visitkortet med 2 händer. Tar du emot ett visitkort så titta gärna uppskattande på kortet du precis fått och upprepa namnet högt. När du sett färdigt på visitkortet, stoppa ner det i plånboken eller ett visitkortsfodral. Stoppa absolut inte fodralet i bakfickan som är nära rumpan, utan stoppa det i bröstfickan nära hjärtat.

Var noga med att dela ut visitkort till samtliga i gruppen som du träffar.

Dricks i Kina

Dricks på kinesiska restauranger var förbjudet under Maos tid och är fortfarande ovanligt i Kina. Chansen är stor att restaurangpersonalen springer efter dig för att lämna tillbaka pengarna, ifall du lämnat dricks på bordet.

Dricks förekommer på japanska, koreanska och europeiska restauranger. Det är också kutym att ge dricks till guider och chaufförer.

Att äta i Kina

Det kinesiska köket erbjuder många smaksensationer och är precis lika viktigt för kinesen som det är för t ex en italienare.

  • Vanligtvis så serveras det ett flertal rätter samtidigt, på en snurrande skiva som står mitt på bordet. Du förser dig med det du önskar.
  • Normalt sett använder man sina egna pinnar för att förse sig. Finns det uppläggningsbestick på snurrskivan, då använder man dessa.
  • Serveras du soppa och soppsked finns, då använder du denna. Om soppsked inte finns, då för du soppskålen till munnen och dricker direkt från skålen på japanskt vis.
  • Äter du nudlar och soppa, då kan det smackas och sörplas rejält eftersom detta är ett sätt att inte bränna sig på varm mat. Lätena är också ett sätt att visa uppskattning för maten.
  • Det är inte ovanligt att man dricker måltidsdrycken före eller efter maten, inte under själva måltiden. En del värdar väntar till du har druckit upp innan de börjar äta, för att vara artiga.
  • Om någon skålar med dig, var noga med att skåla tillbaka med denna person under måltiden.
  • Lämna gärna lite av maten, eftersom detta är en signal om att du inte vill äta mer.

Lämpliga färger på kläder

I dagens Kina är det inte många som bryr sig om rätt eller fel färger på kläderna. Tidigare var vitt sorgens färg och anhöriga bar denna färg sju veckor efter ett dödsfall. Kvinnor råddes att undvika att klä sig helt i blått, eftersom även detta också ansågs som en sorgeskrud. Gult är den kejserliga färgen och användes med försiktighet av alla som inte var kejsare.

Rött är en traditionell bröllospfärg som används än idag. Rött är även en bra färg att ha på underkläderna, eftersom rött skrämmer bort onda andar.

Rätt ordning på namnen

I Kina skriver man det enstaviga efternamnet först. Kinas statsöverhuvud Xi Jinping heter alltså Xi i efternamn och Jinping i förnamn.

Fler tips om kinesisk kultur och sedvänjor

Ovanstående tips är en blandning av egna iakttagelser och saxningar från boken ”Sverige möter Kina” av Mary Lan och Åsa Brevinge, vilken rekommenderas varmt om du tänker göra affärer i Kina. Boken beskriver sakligt och enkelt skillnaderna mellan Sverige och Kina. Ges ut av Ordalaget Bokförlag.

alla inlägg