28 december, 2017

Upplev Pekings urgamla hutonger

av Magnus Carlsson

Pekings hutonger tog form då Kublai Khan byggde om huvudstaden från grunden på 1200-talet. Gatorna lades ut symmetrisk för att enligt feng shui och astrologi ta till vara på positiv energi. Bostäderna bestod av innegårdar omslutna av fyra byggnader. Riktigt rika invånare hade en hel innergård till sin egen familj, och ju högre ställning i samhället desto närmare tilläts man bo kejsaren och den Förbjudna staden.

Innergårdarna byggdes grå med röda detaljer, som en uttänkt kontrast till kejsarstadens många gula tak, färgglada lövkronor, och vakttornens djupblå eller klargröna dekorationer. Det samtida Peking lämnade ett djupt intryck på Marco Polo, som kallade staden för “ett schackbräde” och lade märke till att även bostäderna var proportionerligt fyrkantiga i raka linjer efter väderstrecken.

Som mest hade Peking 9 000 hutonggator under 1800-talet, fyllda med innergårdar i varierande storlek och antal. Men då kommunisterna tog makten över Kina 1949 hade Mao Zedong stora planer för huvudstaden. Peking skulle förändras från “gammalt och feodalt” till “modernt och produktivt”. Industrialisering skulle vidare göra staden producerande istället för konsumerande.

Genast revs stadsmur, tempel och tusentals innergårdar till förmån för fabriker och monument. Samtidigt ökade befolkningen inom ett årtionde från fyra till sju miljoner, vilket satte stor press på bostadssituationen. Under kulturrevolutionen (1966-67) vällde över en miljon rödgardister in till Peking där de under hot om våld bosatte sig i hutongerna och plundrade eller förstörde mycket av dess kulturskatter.

På mindre än tre årtionden förvandlades Pekings vackra hutonger till en trångbodd slum. Det var dock i och med marknadsreformer och ekonomisk tillväxt som de började rivas i stor omfattning, för att lämna plats åt höghus och nya kontor. Enligt UNESCO har cirka 90 procent av Pekings hutonger rivits, varav det stora flertalet under de senaste 30 åren.

De låga, mysiga hutongerna som är unika för Peking har dock blivit populära igen på senare tid. Alla storstäder har skyskrapor och pampiga museum – det är istället dessa traditionella bostadsområden som brukar fascinera besökarna allra mest. Här lagas maten fortfarande ute på gatan, bredvid gamla gubbar sitter och spelar schack i bar överkropp. Barn leker kurragömma i de små gränderna och trängs med gatuförsäljarnas trehjuliga cyklar.

Många av stadens trendigaste restauranger, barer och kaféer ligger också i renoverade innergårdar. Långt ifrån affärsdistriktets stress eller ringvägarnas trafikstockningar återskapas en atmosfär av det genuina Peking med en unik kulturell identitet.

Jag har själv bott på en hutonggata i snart fem år, och skulle aldrig byta mitt kvarter mot en modern lägenhet i ett karaktärslöst höghus. Likaledes tycker jag att du som besökare i Kinas huvudstad ska spendera så mycket tid som möjligt i Kublai Khans gamla bostadskvarter!

Här kommer några tips på vägen:

Hutongbar

Pittoresk omgivning och modern inredning i sekelgamla lokaler gör de barer som finns i Pekings hutonger till stadens absolut mysigaste. Avnjut en perfekt drink vid prisbelönta och välbesökta Mai Bar.

Adress: Beiluoguxiang 46

Hutongrestaurang

Lugna kvarter och avskärmade innergårdar gör hutongerna perfekta för restaurangverksamhet. Att de bästa restaurangerna ofta är svåra att hitta späder på charmen. Försök ta er till Susu för stadens finaste vietnamesiska kök. Adress: Qianliang xixiang 10

Hutongkafé

En kafékultur har snabbt sprungit upp i hutongerna, som näras av ett stort antal frilansare och arbetare inom olika kreativa industrier som gärna ses över en kopp kaffe. The Other Place på min egen gata är en klar favorit, där man på sommaren också kan sitta i den öppna innergården. Adress: Langjia hutong 1

Hutongshopping

Många av stadens populäraste shoppinggator har öppnat i hutongerna, mycket tack vare den alternativa scenen som säljer unika varor i små butiker, snarare än de massproducerade grejor som hittas i större varuhus. Prova Wudaoying hutong eller Guloudongdajie.

Du finner ett par av Pekings bästa vintagebutiker i hutongerna.

Hutongerna bjuder på både gammalt och nytt. Bör inte missas när du är i Peking.

alla inlägg