Lushan naturreservat

Lushan naturreservat

Berget Lushan är en av de mest kända semesterorterna i landet. Här finns bergstoppar, dammar, källor, vattenfall och tempel. För den växtintresserade finns här Kinas första botaniska trädgård, som idag har över 3 000 arter.

Berget Lushan vid Yangtze-floden i norra Jiangxi-provinsen, är en av de mest kända semesterorterna i landet. Under slutet av 1800-talet tog européer och amerikaner bosatta i Kina sin tillflykt till Lushan under de pressande heta sommarmånaderna. Efter sig har de lämnat en fascinerande blandning av allehanda koloniala byggnader i tysk, fransk och brittisk stil.

De äldsta spåren av mänsklig aktivitet i Lushan är betydligt äldre, hela 6 000 år gamla. Under Han-dynastin (206 f.Kr.–220 e.Kr.), var Lushan ett buddhistiskt centrum. Under en tid fanns hela 500 buddhist- och daoisttempel på berget. Under östra Jin-dynastin (317–420) besökte många konstnärer Lushan, som därefter anses vara platsen där det kinesiska ”pastorala” landskapsmåleriet och landskapspoesin föddes.

Kuomintang-regeringen hade under en kort period under 1930-talet Lushan som sin sommarhuvudstad. Kommunistpartiet har senare utnyttjat Lushan för flera viktiga konferenser, bland annat 1970 då det sägs att Lin Biao drabbade samman med ordförande Mao och kritiserade dennes politik. Några av de i Kina mest kända fotografierna på ordförande Mao är tagna på Lushan.

Kinas första botaniska trädgård grundades på Lushan av en botanist sedan han studerat den lokala floran. Idag har trädgården över 3 000 arter från en mängd olika länder.

På Lushan finns mängder av bergstoppar, märkliga klippformationer, dammar, källor, vattenfall och tempel. Den högsta av dessa toppar är Hanyang Peak som når drygt 1 400 meter över havet. Under en stor del av året är klimatet ogästvänligt med bitter kyla och kraftig dimma. Under sommarmånaderna är Lushan det rakt motsatta, mycket charmerande och inbjudande.