13 februari, 2018

Vinnaren i fototävlingen ”DADS” nu i Sverige

I våras var Svensk-Kinesiska Resebyrån sponsor av fototävlingen ”DADS” i Kina med temat pappor och pappaledighet. Tävlingen initierades av den svenske frilansfotografen Johan Bävman i samarbete med Svenska generalkonsulatet i Shanghai. Syftet var att uppmärksamma kinesiska fäders roll i familjen, där Sverige ses som ett föregångsland. Vinnaren skulle få resa till Sverige med sin familj.

Nu är tävlingen avgjord, och vinnare blev en familj från Shanghai bestående av pappa Zhang Hui, mamma Pan Yan och sonen Zhang Du Cheng som är tio år gammal. Zhang Hui, som själv är intresserad av fotografering, blev tipsad om tävlingen av en vän. De vinnande bilderna har han tagit själv med hjälp av självutlösare.

 

Vi möter familjen i Stockholm där de ska stanna i tre dagar innan vidare färd ner till Småland. Det är ett grått och regnigt Sverige de anlänt till, men alla familjemedlemmar är glada ändå. Det är första gången de besöker Sverige och de visste på förhand väldigt lite om Sverige som resmål. Däremot kände de till Zlatan Ibrahimovic (som är otroligt stor i Kina), Nobel, Volvo, HM och Ikea.

I samband med tävlingen har de även lärt sig en del om Sveriges sociala välfärd, såsom jämställd föräldraledighet och gratis utbildning. Den kinesiska papparollen skiljer sig från den svenska, menar Zhang Hui. I Kina anses traditionellt sett mannen vara den som drar in pengar åt familjen medan kvinnan tar hand om barnen. I exempelvis Shanghai får nyblivna pappor endast tio dagar betald föräldraledighet medan mamman får 128 dagar. Zhang Hui säger att många män vill ta del av uppfostran, men varken har tid eller råd. Själv har han förmånen att ha ett fritt jobb där han haft tid att umgås med sin son.

Familjens bilder valdes ut som vinnare bland 15 000 andra bidrag i tävlingen. Inledningsvis gick 25 foton vidare till en final på China Art Museum där besökarna kunde rösta på sin favorit.

Den svenska frilansfotografen Johan Bävman var själv nybliven pappa när han insåg vikten av pappaledighet, och det blev startskottet för en värmande och charmig bildserie med fäder tillsammans med sina barn. Johans bilder har ställts ut i flera länder, bland andra Rumänien, USA, Uganda, Vietnam, Tyskland, Schweiz och Kina. Svenska generalkonsulatet i Shanghai arrangerade sedan en fototävling i samma anda med namnet ”DADS” (eller ”BABA”, som betyder pappa på kinesiska). Man ville lyfta fram den svenska modellen, där svenska pappor (och mammor) får mest betald föräldraledighet i världen, som inspiration för jämlikhet och kinesiska fäders relation till sina barn. Ledord att ta fasta på i tävlingen var:

  • Kärlek eller jämlikhet i förhållandet mellan far och son
  • Inblick i förhållandet mellan far och son i det moderna samhället

Vi önskar familjen en trevlig vistelse i Sverige!